Opfindelsen af ny terapi

Jeg har netop genlæst Irvin D. Yaloms skønne roman “Sex, løgn og psykoterapi” (med den noget mere originale amerikanske titel “Lying on the Couch”). Den handler bl.a. om en yngre terapeuts opgør med den traditionelle, ortodokse psykoanalyse og hans forsøg på at skabe en terapi, hvor ærligheden går begge veje. Dvs. både terapeut og klient forpligter sig på et forhold, der er præget af fuldstændig åbenhed.

Baggrunden for denne tilgang til terapi er en tro på, at det er relationen mellem terapeut og klient, der helbreder, mere end det er nogle bestemte teknikker, tolkninger, interventioner fra terapeutens side. Det betyder, at det, der virker i terapien, bliver noget mere subtilt, noget der sker “mellem linierne”, ofte på uforudsigelig og overraskende vis.

Jeg har tidligere skrevet om Yaloms tanke om at skabe en ny terapi til hver klient. Denne idé fylder også i “Sex, løgn og psykoterapi”, og knyttes til tanken om, at det er relationen, der helbreder. Et sted i bogen siger den unge psykoterapeut, at det ikke er selve den nye terapi til hver klient, der i sig selv er virkningsfuld. Det er processen omkring opfindelsen af den nye terapi, der er betydningsfuld. Processen, hvor terapeut og klient arbejder sammen om at opfinde en terapi, der er givende for lige netop dén klient – dét er på en måde selve terapien.

Hvis du synes disse tanker er interessante, kan jeg kun anbefale hele Yaloms forfatterskab – der er nok at tage fat på, både af fag- og skønlitteratur. “Sex, løgn og psykoterapi” er et godt sted at starte – den er virkelig morsom samtidig med at den tager fat i nogle vægtige emner bl.a. omkring ærlighed, grænser og etik i psykoterapi.

Reklamer

5 thoughts on “Opfindelsen af ny terapi

  1. Interessant. Ja, relationer mellem mennesker er noget af det mest magiske. Vi kan have nok så meget viden, nok så stærkt et teoretisk fundament, men hvis ikke vi kan stille os åbne for mennesket foran os, er det svært for magien at vise sig. – Den magi der skaber fornyet overskud, den glade aha-oplevelse og giver det spark, der er så lige tilpas, at det får en til at rykke sig fremad.

  2. Louise – netop. Det er først, når åbenheden, kontakten, relationen udfolder sig, at det teoretiske fundament eller diverse teknikker kan give mening og gøre en forskel.

  3. Jeg er vild med Yaloms fortæller stil, og har læst det meste af hans bøger. Hvis du er begejstret for eksistentiel terapi, kan du overveje at læse noget af Ernesto Spinelli. Jeg har lige haft oplevelsen af en weekendsundervisning med ham, og han har i mine øjne en fantastisk måde at møde mennesker og lave terapi på.

  4. Ja, Yalom skriver vidunderligt. Spinelli er en af dem, som jeg bare aldrig er kommet i gang med… Tak for påmindelsen – han skal på min to-read liste 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s