At mærke sig selv

Mange af os er vokset op i familier, hvor der på en eller anden måde, ikke var rigtig plads til os. Ikke plads til, at vi kunne være lige præcis, som vi var. Hvor vi blev nødt til at tilpasse os – undertrykke nogle dele af os selv, og dyrke de sider, som passede ind i familien.

Mange af os har lært at være rigtig meget ude i vores omgivelser, forstået på den måde, at vi har været nødt til at være ude og hele tiden mærke, hvad der ville være passende og acceptabel adfærd i en given situation. På den måde har vi lært at være meget fintfølende, at opsnappe stemninger, misbilligelse eller anerkendelse – også alt det usagte.

Det kan jo i mange sammenhænge være en meget fin evne at have – at man let kan sætte sig ind i og intuitivt forstå andre og mærke deres behov. Bagsiden er bare, at man i samme bevægelse kan miste evnen til at mærke sig selv, sine egne behov, ønsker, længsler. Når du igennem hele din barndom har måtte sætte dig selv til side og bruge din energi på at mærke efter, hvad andre synes du skal være, mærke og gøre, mister du efterhånden evnen til at mærke indad.

For at få et mere tilfredsstillende liv, som du selv tager ansvar for, er det nødvendigt at lære at mærke indad OG at være tro mod det, du mærker. Det er lidt som en supertanker, der skal vendes, for hele dit perspektiv skal vendes fra at være rettet udad til at være rettet indad. Det tager tid at vende et mønster, som er indgroet gennem hele livet, og det kræver støtte – fx i et respektfuldt møde med en terapeut, som kan støtte dig i at tage dig selv alvorligt.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out / Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out / Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out / Skift )

Google+ photo

Du kommenterer med din Google+ konto. Log Out / Skift )

Connecting to %s